woensdag 22 augustus 2012

Strijd om het damhert (1)


Damherten Noord-Holland voorlopig veilig
Geplaatst op 6 augustus 2012

Op verzoek van De Faunabescherming heeft de rechtbank Haarlem vandaag de ontheffing geschorst, waarmee toestemming was gegeven om in het duingebied van Noord-Holland damherten te schieten. Dat betekent dat deze dieren voorlopig veilig zijn.

De provincie Noord-Holland had 12 juli jl. ontheffing verleend om alle damherten die zich buiten het door de provincie aangewezen “leefgebied” bevinden, dood te schieten. Dit zogenaamde leefgebied omvat de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) en het Nationaal Park Zuid-Kennermerland plus een smal stuk duingebied tussen deze twee natuurterreinen in. Damherten bevinden zich echter in het hele duingebied van zowel Noord- als Zuid-Holland, vanaf IJmuiden tot aan Den Haag.

Volgens de provincie Noord-Holland is het noodzakelijk om de damherten te doden, wegens de landbouwschade die deze dieren zouden aanrichten en wegens het gevaar dat deze dieren zouden veroorzaken voor het verkeer. Tijdens de zitting bij de rechtbank heeft Faunabescherming aangegeven dat er in Noord-Holland in het verleden nauwelijks schade is geweest aan landbouwgewassen en dat de eventuele schade prima kan worden voorkomen door het plaatsen van rasters.

Met betrekking tot de verkeersveiligheid heeft Faunabescherming aangegeven dat het verkeer een gevaar vormt voor de damherten en niet andersom. Op de Zeeweg, de weg naar Zandvoort, mag bijvoorbeeld 80 km per uur worden gereden, terwijl het gaat om een zeer bochtige en onoverzichtelijke weg en veel automobilisten veel te hard rijden.

De Faunabescherming is een groot voorstander van het veiliger maken van de wegen in het duingebied voor overstekende damherten. Dat gebeurt natuurlijk niet door het schieten van deze dieren, maar bijvoorbeeld door het verlagen van de verkeerssnelheid, het op strategische punten plaatsen van rasters langs de wegen en het overzichtelijker maken van de wegbermen.
De rechtbank heeft de provincie nu opdracht gegeven om de schade aan landbouwgewassen en het verkeer beter te onderbouwen. Bovendien zal de provincie moeten aantonen dat andere bevredigende oplossingen, zoals door ons genoemd, niet hebben geholpen of onmogelijk kunnen worden ingezet.

De ontheffing is voorlopig, tot zes weken na de beslissing op het  bezwaarschrift, geschorst

 ***

Commentaar:

Terecht verzet van de Faunabescherming en beloond met een moedige uitspraak van mr. Janse van Mantgem. Je vindt hem hier.

Laten we hopen dat het de dieren definitief redt.

Als blijk van waardering heb ik heden een eenmalige donatie overgemaakt op rek.nr. 116072  t.g.v. Faunabescherming.

Hieronder de lachebekjes van GS Noord-Holland :

Vlnr: Johan Remkes (commissaris van de Koningin), Jaap Bond (CDA), Elisabeth Post (VVD), Tjeerd Talsma (PvdA) , Elvira Sweet (PvdA), Jan van Run (VVD), Joke Geldhof (D66)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten