vrijdag 18 mei 2012

Partij voor de Dieren Amsterdam (1)


De Partij voor de Dieren  is vanuit Amsterdam begonnen, en nog steeds is daar haar hoofdkwartier. Hoe staan de zaken er in de stad nu voor? De vraag klemt te meer als je weet dat de PvdD in het stadsbestuur zich thans onledig houdt met het gebruik door de burger van ………. draagtassen.

Het stadsbestuur Amsterdam heeft acht deelraden, t.w. Noord, Zuid, Centrum, Oost, Zuid-Oost, West, Nieuw-West, en Westpoort. Het overkoepelende gemeentebestuur wordt de Centrale Stad genoemd. De Oberbürgemeister is Van der Laan, terwijl de stadsdeelraden een eigen bestuur hebben, compleet met voorzitters, wethouders, raadsleden, en ambtenaren.
De Partij voor de Dieren heeft één raadslid in de Centrale Stad, Johnas van Lammeren (foto). Hij wordt geassisteerd door twee duoleden.

[Johnas is de man van Karen Soeters (dir. wetensch.bureau) en het duolid Van Raan is de man van Lieke Keller (bestuurslid). De Partij houdt graag het walletje bij het schuurtje. Toevallig woont de hele familie, ook het andere duolid, in stadsdeel Zuid.]

De PvdD is niet vertegenwoordigd in de stadsdelen, omdat ze niet meegedaan heeft aan de verkiezingen daarvoor. Mij is niet bekend waarom niet.

Nemen we als voorbeeld stadsdeel Zuid, dan bestaat de deelraad daarvan uit de volgende partijen: VVD (8 zetels), D66 (6 zetels), PvdA (6 zetels), GroenLinks (4 zetels), SP (2 zetels), CDA (1 zetel). Twee lokale partijen hebben elk een zetel, waarmee het totaal aantal raadsleden uitkomt op 29. N.B. De beide lokale partijen zijn niet vertegenwoordigd in de Centrale Stad, de andere partijen wel.

Blijven we nog even bij dit stadsdeel, dan is een uiterst belangrijk recent beleidsvoorstel: de Nota Dierenbeleid. Over dit onderwerp is het afgelopen halfjaar gesproken in deze deelraad. Het staat daarbij iedere Amsterdammer vrij ‘in te spreken’, d.w.z. zijn of haar mening over dit onderwerp op enigerlei wijze aan de raad kenbaar te maken. Met name de Dierenbescherming Amsterdam heeft hier gebruik van gemaakt, maar ook enkele burgers. Als enige politieke partij heeft de Vereniging Ons Zuid (VOZ) twee amendementen ingediend, resp. betreffende het circus en de kinderboerderijen. Die amendementen kregen geen steun in de raad.

De Partij voor de Dieren heeft op geen enkel moment zijn gezicht laten zien. In de deelraad zelf is zij niet vertegenwoordigd, maar er bestaat ook een werkgroep-Amsterdam (afd. Noord-Holland), die geacht wordt de agenda’s van de verschillende deelraden op onderwerpen van dierenwelzijn/-rechten in de gaten te houden. En uiteraard van zich te laten horen op momenten dat dat van groot belang is. Dit was bij uitstek zo’n moment.

Politieke activiteit leeft bij deze partijafdeling dus niet of in ieder geval onvoldoende. De vraag is hoe dit mogelijk is. Kennelijk is er geen enkel toezicht of begeleiding dan wel ondersteuning vanuit het hoofdbestuur van de partij, dat als gezegd in de stad zelf gevestigd is.

De vraag komt ook op hoe de Partij elders in het land functioneert.

43 opmerkingen:

  1. Ik heb er maar één woord voor: griezelig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Om in de termen van de PVDD te blijven: het heeft geen zin om aan een dood paard te trekken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoezo 06:26 AM? Het is nu half vier in de middag!!!

      Verwijderen
    2. Ja die klok klopt niet; moet nagezien worden. (De koekoek hoor ik ook al een hele tijd niet meer.)

      Verwijderen
  3. De Partij voor de Dieren is alleen in de Centrale Stad vertegenwoordigd omdat in Amsterdam minder relevante (dieren) onderwerpen spelen. De werkgroep Amsterdam heeft schriftelijk gereageerd op de nota Dierenbeleid en heeft afgelopen zomer (tevergeefs) bezwaar aangetekend tegen de vergunning voor circus Renz. Zoals in de Nota Dierenbeleid is te lezen is het verbieden van wilde dieren niet mogelijk zolang er geen landelijk verbod is. Momenteel heeft de werkgroep vragen gesteld over een onlangs verleende ontheffing om konijnen af te schieten, wat haaks staat op de Nota Dierenbeleid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Anoniem: "De Partij voor de Dieren is alleen in de Centrale Stad vertegenwoordigd omdat in Amsterdam minder relevante (dieren)onderwerpen spelen."

      Dus dan gaan we het als Dierenpartij maar over draagtasjes hebben?!

      Het is leuk om te horen dat in Amsterdam het Paradijs voor de dieren bereikt is. Geen vuurwerk meer, niet meer hengelen, geen wrede plaagdierbestrijding meer, geen wanbeleid op kinderboerderijen (en Artis), probleem met circussen opgelost, Vrije Universiteit en AMC geen probleem, enz.

      Gek dat de Dierenbescherming Amsterdam dat allemaal nog niet in de gaten heeft.

      En wat de PvdD-vertegenwoordiger dan nog in de gemeenteraad van de Centrale Stad moet doen, begrijp ik niet. Ja ok: draagtassen.

      Verwijderen
    2. De meeste van deze onderwerpen (vuurwerk, circus, hengelen) vallen onder de landelijke of provinciale politiek. Als je zo begaan bent met dieren in Amsterdam, meld je dan aan als vrijwilliger!

      Verwijderen
    3. @Anoniem: "De meeste van deze onderwerpen (vuurwerk, circus, hengelen) vallen onder de landelijke of provinciale politiek."
      Dat is nooit een excuus om dan maar niks te doen. Waar dieren last van hebben, dient de Partij voor ze op te komen.
      Een Partij moet laten merken dat ze bestaat - en niet alleen in verkiezingstijd.

      Verwijderen
    4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    5. "Als kleine partij zijn wij voor een groot deel afhankelijk van vrijwilligers."
      Die vervolgens onder het bekogelen met rotte vis worden afgedankt!!
      Ik heb hier nog wat emailtjes liggen!!
      "Hoe hoort het"is niet het favourite boek van de PVDD.

      Verwijderen
    6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
  4. Bovendien is de Partij voor de Dieren een kleine (maar snel groeiende) partij die (nog) niet overal vertegenwoordigd kan zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De "actieve" leden van de Partij van de Dieren Amsterdam gebruiken hun tijd hoofdzakelijk om elkaar de tent uit te vechten i.p.v. de wilde dieren.

      Verwijderen
    2. Wat een flauwekul! Je bent erg slecht geïnformeerd.

      Verwijderen
    3. Een overzicht wat er afgelopen jaar door de werkgroep Amsterdam is ondernomen:

      Campagne Provinciale Statenverkiezingen
      Protest tegen jacht op damherten
      Actie tegen olifant in winkelcentrum Uithoorn
      Protest tegen roofvogelshow in Oud Valkeveen
      Bezwaar tegen Circus Renz
      Campagne tegen levende kerststallen
      Bezwaar tegen leeuwenact in kerstcircus Carré

      http://werkgroepnoordholland.partijvoordedieren.nl/recent/news

      Verwijderen
    4. Anoniem Feb 6, 2012 10:51 AM
      Inderdaad, zeer anoniem. Heel Amsterdam lag er wakker van.

      Verwijderen
    5. @Anoniem: " snel groeiende partij"? In AMSTERDAM?! Waaruit blijkt dat? (Uit de verkiezingen soms?!)

      Verwijderen
    6. Een anoniem is een niem die geen niem is07 februari, 2012 01:47

      "Bovendien is de Partij voor de Dieren een kleine (maar snel groeiende) partij die (nog) niet overal vertegenwoordigd kan zijn."
      Dit is letterlijk de mantra van Marianne Thieme vanaf de dag van de oprichting: Zou Mariannen Thieme zich verwaardigen hier als "anoniem" op te treden?

      Verwijderen
    7. Partij voor de Dieren is de snelst groeiende partij wat betreft aantal leden.

      Wie zijn Barend, Lies, Daan, Sinbad en Gerrit?

      Verwijderen
    8. Barend Biesheuvel, Lies Losjes, Daan Zonderland, Sinbad de Zeeman en Gerrit de Stotteraar. Zo tevreden?

      Verwijderen
  5. Ook toevallig !!... tot mijn grote ergernis dezelfde ervaring opgedaan.
    Bij de raadsvergadering van 25 januari jl. werd de Dierenbeleidsnota van Stadsdeel Zuid goedgekeurd en vastgelegd.
    Voorafgaand aan deze raadsvergadering vonden tevens eind 2011 een tweetal commissievergaderingen plaats waarbij deze nota officieel geagendeerd en besproken werd.

    Wat schetst de verbazing: op géén van deze 3 vergaderingen was de partij voor de dieren vertegenwoordigd. Noch het raadslid, noch de 2 duoraadsleden, noch de werkgroep Amsterdam heeft letterlijk een stem laten horen en schitterden alle keren in afwezigheid.

    Alle data, informatie en geagendeerde stukken van de vergaderingen zijn bijtijds en duidelijk in te zien...maar ja, je moet er dan ook wel iets voor doen, namelijk: de boel in de gaten houden!!!...en daar ben je dan als partij dan toch ook voor??
    Die mooie rij van wat ze dan wél allemaal zouden hebben gedaan is geen enkel excuus om bij dergelijke gelegenheden/kansen verstek te laten gaan.

    En het klopt: er was slechts 1 politieke partij die 2 amendementen indiende om op te komen voor de dieren in Amsterdam:
    1e. Amendement Circussen met (wilde) dieren
    2e. Amendement Kinderboerderijen

    Wat een blamage van een politieke partij die zegt er voor de dieren te zijn, om het dan volledig af te laten weten door te schitteren in afwezigheid bij dergelijke doorslaggevende gelegenheden, waarbij regelgeving voor toekomstig dierenbeleid wordt vastgelegd.

    Doet je wel afvragen waarvoor deze partij nu eigenlijk in het leven geroepen is:
    - om het echt op te nemen voor de dieren???
    - of is de functie als leuke betaalde banenmachine voor vooral familie, vrienden en kennissen het enige doel waar zij naar streven!!??

    Maar inderdaad: Mogelijk worden zij momenteel teveel afgeleid door plastic boodschappentasjes??

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zie bladzijde 3 Parool 6 februari 2012: de grote grazersproblematiek in de Oostvaardersplassen is weer actueel.
    De scheefste schaats ooit gereden en nog rijdende door de PVDD: het is zo geweldig "natuurlijk" om dieren in overbevolkte, kunstmatige "echte" natuur te laten kreperen. Er wordt nu vast samen met de Faunabescherming een flesje "bubbles" ontkurkt en leeggelurkt op god's wondere natuur, met dank aan Koffeman, bekend om zijn heldere ideeën over het universum.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zie hierover ook: http://barends-blik.blogspot.com/2012/01/na-de-oostvaardersplassen-pieterburen.html

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    3. Amnesie is ook een ziekte.

      Verwijderen
  7. Het wordt te laat, maar toch nog even dit: Over Vermeulen
    Zelfs met het gebrek aan bewijs en de algeheel zwakke zaak van het openbaar ministerie is vrijspraak onwaarschijnlijk, aangezien dit de reputatie van de rechter in de ogen van het openbaar ministerie en de politie zou schaden. Maar vrijspraak zou eigenlijk juist een erg moedige daad zijn van de kant van de rechter. De rechtszaak gaat verder op 16 februari met de slotargumenten. De uitspraak wordt verwacht op 22 februari.
    Sea Shepherd organiseert diverse bijeenkomsten bij kaarslicht ter ere van Erwin.
    Momenteel zijn dit de deelnemende steden:
    Philadelphia – 3 februari
    Seattle – 4 februari
    Denver – 4 februari
    New York – 4 februari
    Toronto – 16 februari
    Ik mis Amsterdam van de hyperaktieve PVVD in dit rijtje.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Kijk even hier wat de eenmansfractie in minder dan 2 jaar tijd heeft gedaan.

    http://amsterdam.partijvoordedieren.nl/

    Zoals gezegd heeft de werkgroep Amsterdam een schriftelijk amendement ingediend over het beleid tav circussen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @Tirza: Dat schriftelijke amendement zat niet bij de stukken die ik gezien heb. Geen idee dus waar het over gaat en wat erop geantwoord is. De uitgebreide reactie van de Dierenbescherming - met beantwoording - heb ik wel gezien.
      En het had natuurlijk voor de hand gelegen de ingediende amendementen waar mogelijk te steunen.

      Verwijderen
    2. Die tenenkrommende aktie tegen de Noord-Zuidlijn, waarbij zowel vriend als vijand rood aanliepen van plaatsvervangende schaamte, moet ook nog vermeld worden als "wapenfeit" van de werkgroep Amsterdam!

      Verwijderen
    3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    4. Door Sinterklaas dan?? In ieder geval liepen er "prima-donna's" van de werkgroep Amsterdam bij, die zo vreselijk goed weten, dat anderen niet deugen.

      Verwijderen
    5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    6. Het profiel van Tirza begint langzamerhand duidelijk te worden: "die periode, waarin nog niet werd gekeken of iemand ook geschikt was": dat was het jargon van de moddergooiers en roddeltantes.
      Maar om met Wim Kan te spreken: Nee, nee, nee, nee we noemen geen namen!"

      Verwijderen
  9. 1e.Anoniem: "De Partij voor de Dieren is alleen in de Centrale Stad vertegenwoordigd omdat in Amsterdam minder relevante (dieren)onderwerpen spelen."

    Dat is de grootste 'kul' die al jaren door de pvdd over de Amsterdammers wordt uitgegoten. Het gaat nl. helemaal niet om zgn.'minder relevante dierenonderwerpen'...het gaat in Amsterdam nl. om ander-soortige dierenonderwerpen!!...maar daar heeft de partij gewoon geen boodschap aan....of ze weet er nog steeds geen raad mee?

    En, hoezo 'minder relevant' dierenprobleem ??...dat heeft een zeer kleinerend en badinerend 'bijgeluid'.

    Dit is wederom gewoon het excuus om zich langzamerhand als een nieuwe (en de zoveelste!) milieupartij te profileren....waar we er de afgelopen decennia al een aantal van versleten hebben, inmiddels.

    2e.Stadsdeel Zuid: de pvdd schiet hier wederom, pijnlijk geraakt, in de stress en in de verdediging. Hetgeen altijd een teken van onvermogen en een enorm zwaktebod is.
    pvdd: je had er gewoon 'fysiek' moeten stáán op al die vergaderavonden....je had je mond open moeten trekken....dat achtergrond gedoe, daar hebben we al genoeg van in Den Haag, maar de pvdd schijnt zich daar ook héél senang bij te voelen.

    Krijg toch sterk het gevoel dat de pvdd nog steeds als een dolle hond rondjes zwemt in het water en nog steeds niet goed weet hoe de politiek echt werkt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heeft Koffeman zelf niet gezegd in een interview, dat "dieren" beter klinkt dan "duurzaamheid"? Dieren als PR-stunt.

      Verwijderen
  10. Lies: Heeft Koffeman zelf niet gezegd in een interview, dat "dieren" beter klinkt dan "duurzaamheid"? Dieren als PR-stunt.

    Exact....in de krant en zwart-op-wit!
    Volksverlakkerij dus!?

    Lies: "Als kleine partij zijn wij voor een groot deel afhankelijk van vrijwilligers."
    Die vervolgens onder het bekogelen met rotte vis worden afgedankt!! En de "actieve" leden van de Partij van de Dieren Amsterdam gebruiken hun tijd hoofdzakelijk om elkaar de tent uit te vechten i.p.v. de wilde dieren.

    Ja, dat gaat vaak zo: men doet zijn/haar 'stinkende best' voor zoiets en stank zal dan ook je enige dank zijn!

    Je kunt dan wel 'aan politiek doen' maar enige vorm van fatsoen wordt daarbij onmiddellijk afgeserveerd.
    Zucht, zucht... 'politici' die het zgn. goed bedoelen daar ben ik heel huiverig voor geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    2. Zo Sinbad, die Tirza weet tenmeninste waar zij/hij het over heeft.
      "Je weet niet waar je het over hebt". Van zo'n zorgvuldig opgebouwd betoog schrik je toch even, nietwaar? Zal je voortaan beter naar haar/hem luisteren? Zij (de PVDD) hebben namelijk het alleenrecht op gelijk. Misschien zijn ze zelfs een beetje uitverkoren. Je weet maar nooit.

      Verwijderen
  11. Tirza zelf heeft - als 'auteur'- hierboven een aantal reacties verwijderd - ik weet niet waarom.

    Het lijkt mij goed de discussie hier te beëindigen. Het punt is duidelijk gemaakt. De PvdD Amsterdam heeft het in Zuid lelijk laten afweten. En tegelijk heeft ze enig inzicht in haar opvattingen gegeven, waarvan ik niet vrolijk word. Laten we hopen dat hiervan geleerd wordt.

    Het is duidelijk een onervaren team dat het op dit moment aan inspirerend leiderschap ontbreekt. Maar laten we ook niet vergeten dat het niet om professionals maar om vrijwilligers gaat. Die intussen ook al heel veel goede dingen gedaan hebben.

    En uiteindelijk vormen we één front: voor de rechten van dieren.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Mooi gesproken Barend.
    Rest mij één vraag: Barends "BLIK", is dat je auto? Groet, Gerrit

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Bedankt Gerit.

    Wat je vraag betreft: nee, dat is Barends Gebakje.

    De blik zal ik hieronder nog een keer plaatsen. (separaat)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Barend: En uiteindelijk vormen we één front...

    Sorry Barend, dat laatste waag ik toch echt sterk te betwijfelen, vooral als we te maken hebben met 'partijen'die na jaren hele andere doelstellingen blijken te hebben dan ze de mensen in eerste instantie hebben willen doen laten geloven!
    "Al gaat de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaald hem wel"... mark my words!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik ga me hier niet bemoeien met de interne keuken van een Nederlandse politieke partij.
    Een opmerking echter:
    Zich neerbuigend uitlaten (Barend , Sindbad) over het feit dat de PvdD zich met plastiek draagtassen bezighoudt is volkomen misplaatst. We zouden intussen toch allemaal al moeten weten dat hun ongebreidelde gebruik wereldwijd zeer schadelijk is voor het milieu, en DUS nefast voor mensen (‘’volksgezondheid’’ ) én andere dieren. Beetje verder kijken dan je neus lang is hé.

    BeantwoordenVerwijderen